Hledáte informace o zázračném nápoji yerba maté? Jste na správném místě. Na maté jsme specialisté a připravili jsme pro vás odpovědi na ty nejčastěji kladené otázky.
Yerba maté jsou sušené lístky posvátné rostliny cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), která je v Jižní Americe známá již po staletí. První kdo objevil její kouzlo, byli indiáni kmene Guarani. Rostlina se pěstuje v nevelké oblasti Paraguaye, Argentiny a Brazílie.
Pro své posilující a stimulační účinky se tento nápoj stal populární v celé oblasti Jižní Ameriky a postupně pronikl do USA, kde se stal oblíbeným mezi kovboji v jižních státech unie, pak do Evropy a dále do celého světa.
Název yerba maté pochází ze zkomoleniny latinského slova herba (bylina) a mati, což v jazyce Ketchua znamená kalabasa, nádoba používaná k vaření bylin. Nálev se připravuje ze sušených, rozemletých listů a větviček cesmíny paraguayské, někdy také s přídavkem bylin a ovoce.
Více o yerba maté najdete v našem článku "Co je yerba maté?"
- Povzbuzuje tělo i mysl
- Zlepšuje náladu
- Zlepšuje funkci ledvin
- Je silným antioxidantem
- Má protizánětlivé účinky
- Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a cukru
- Je významným zdrojem vitamínů a minerálů
- Podporuje metabolismus a zrychluje spalování tuků, snižuje chuť k jídlu
- Posiluje srdce a kardiovaskulární systém
- Působí jako afrodiziakum
Více o účincích yerba maté najdete v našem článku "Proč pít yerba maté?".
Klasická yerba maté má výraznou, hořkou a trochu kouřovou chuť, lehce připomíná zelený čaj. Často bývá doplňována různými příchutěmi, například ovocným aroma, bylinkami atd. Chuť se liší dle země původu a konkrétního výrobce.
Aby maté neztratilo chuť a vůni, doporučujeme skladování za pokojové teploty bez přístupu vzduchu, vlhkosti a denního světla.
Jenom v Argentině pije Yerba Maté 95 % populace každý den. Pokud se budete držet doporučeného dávkování, tak by mělo být každodenní užívání v pořádku. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. I přesto doporučujeme držet se přísloví „všeho moc škodí“ a jednou za čas maté vysadit třeba na týden, nebo 14 dní. Při dlouhodobém pití koňských dávek bez doporučené pauzy se jinak můžete setkat s vedlejšími účinky jako je podrážděnost, nebo poruchy spánku.
Existuje velmi rozšířená myšlenka, že v maté není žádný kofein, ale takzvaný matein. V dnešní době je již prokázáno, že se chemicky jedná o totožnou látku. Kromě kofeinu maté obsahuje ještě alkaloidy theobromin a theofylin, nejvýznamnější podíl v nálevu má ale kofein.
Průměrné hodnoty kofeinu v šálku maté se pohybují v rozmezí 50 -125 mg. Pro srovnání: šálek kávy obsahuje 90-175 mg kofeinu.
Maté však účinkuje odlišným způsobem než káva. Díky velkému poměru vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, které zabraňují nežádoucím vedlejším účinkům jako je nespavost, podrážděnost, či nevolnost. Yerba maté uvolňuje při pravidelném pití kofein postupně, šetří srdce a a přitom dodává potřebnou energii.
Neobsahuje. Maté je přirozeně bezlepková potravina.
Někteří z nás mají vysokou toleranci kofeinu a nepociťují jeho účinky. Často to znamená, že máme poměrně vyrovnaný krevní tlak a v očekávání "přílivu" energie, pokud jde o kofein, jsme zklamáni. Důvod, proč yerba nefunguje, může spočívat také ve způsobu její přípravy.
Skutečný účinek yerba maté si nejlépe vychutnáme, když ho připravíme tradičním způsobem viz. článek "Jak se maté pije a připravuje". Pokud však potřebujeme pocítit příliv energie, můžeme zvolit například směsi vyladěné guaranou nebo ženšenem.
Maté je doporučeno zalévat vodou o teplotě v rozmezí 70 - 80°C. Důvodem je především to, aby nápoj neztratil svoji chuť a zdraví prospěšné živiny, které jsou v yerbě obsažené. Když není teplota dodržena, je maté také příliš hořké a jedna dávka vystačí na mnohem menší počet zalití. Pokud pijete maté bombillou, tak vám může vařící nápoj popálit rty.
Jihoamerické ženy pijí maté již po staletí i během těhotenství a věří, že to má prospěšný účinek. Ženám v Západním světe se však konzumace kofeinu v těhotenství obecně nedoporučuje, proto doporučujeme poradit se s vaším lékařem.
To závisí na vaší spotřebě. Pokud pijete každý den, půlkilovku spotřebujete obvykle za 3-4 týdny.
Příprava maté za studena je v Jižní Americe, odkud nápoj pochází, zcela běžná - zejména v Paraguayi..
Pro tuto přípravu se hodí hlavně druhy méně prachové s větším obsahem listů a stonků. Toto maté se potom zalévá co nejvíce studenou vodou a je možné do něj přidat i led, bylinky, ovoce či ovocné šťávy. V naší nabídce máme Yerba maté speciálně vyrobené pro přípravu za studena - tereré.
Více o přípravě tereré najdete v našich článcích "Jak si připravit maté na studeno ve frenchpressu / klasicky / s ovocným džusem".
Tradiční nádoba se nazývá „kalabasa“ (v Jižní Americe ji nazývají „mate“). Kalabasa se vyrábí z komerčně pěstované rostlinné tykve. Ta je používaná buď v přírodní formě, nebo jako zdobená s kovovým páskem kolem hrdla. Kromě tradiční kalabasy se maté pije z širokého spektra pohárků z materiálů jako dřevo, keramika, sklo, kov, plast nebo silikon.
Více o nádobách najdete v našem článku "Nádoby na yerba maté: Přehledný průvodce".
Dalším důležitým nádobím je brčko zvané “bombilla”. Vypadá jako malá úzká trubka opatřená sítkem, které slouží jako filtr. Nejčastěji se vyrábí z bambusu, nerezu, nebo speciální slitiny zvané alpaka.
Bombilla je slámka vyrobená z kovu nebo bambusu. Na spodním konci má malé otvory sloužící ke zcezení sedliny. Existuje několik typů bombill, které se používají v závislosti na druhu maté. Pro prašná brazilská maté typu chimarrao je například nejvhodnější tzv. bombilla “bomba” s velkým kulatým filtrem.
Pokud nemáte bombillu, můžete si maté připravit také za pomoci čajového sítka či french pressu. Pokud nemáte ani to, tak by pro vás mohlo být pití maté nekomfortní. Nálev totiž obsahuje hodně lístků, které se drží na povrchu a neklesají ke dnu nádoby.
Jak na výše zmíněné druhy příprav se dozvíte v našem článku "Jak se maté pije a připravuje".
Míchání ucpává dírky sítka ve špičce bombilly. Mimo to se to v Brazílii považuje za neslušné chování vůči hostiteli – na bombillu se prostě nesahá :)
Kromě tradičního mytí a oplachování proudem vody je dobré pořídit si štěteček na čištění. Lze jej vsunout do trubice a důkladně ji vyčistit. Bombilla by neměla vydávat nepříjemný zápach ani zelenat. Každý rok nebo dva roky (podle toho, jak často yerbu pijete) je dobré koupit si novou. U nerezových bombill je také možné mytí v myčce.
Kalabasa je nádoba na pití maté vyrobená tradičním způsobem. Jde o vydlabanou dýni různých tvarů. Před prvním pitím z kalabasy se musí provést její příprava - obřad currado, který je blíže popsaný v našem článku "Jak si připravit kalabasu na pití Yerba Maté". Tato nádoba je poměrně náročná na údržbu, často prosakuje, při špatné údržbě plesniví.
Určitě není. Pro mateisty, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje tradiční tykvová kalabasa, nabízí dnešní trh spoustu dalších možností. Kromě tradiční kalabasy se maté pije z širokého spektra pohárků z materiálů jako dřevo, keramika, sklo, kov, plast nebo silikon.
Pokud jste před použitím kalabasy provedli obřad currado a následně se o ni dobře starali, měl by být únik tekutiny minimální. Toto je pro kalabasu z tykve zcela přirozené, jelikož se jedná o přírodní materiál, který stále pracuje.
Objem nádoby je třeba zvolit podle vašich potřeb. Obecně jsou tyto nádoby dostupné ve velikostech od 100ml do 500ml. Spousta lidí má alespoň dvě kalabasy, které používá v závislosti na denní době a situaci.
Záleží na množství a druhu použitého maté a velikosti kalabasy. Obecně se dá říct, že kalabasu můžete zalít sedmkrát až desetkrát, než ztratí chuť a přestane se tvořit pěna. Více se dozvíte v našem článku "Jak se maté pije a připravuje?".
Nápoj můžete pít okamžitě po zalití horkou vodou. Pokud jej budete luhovat (např. ve french pressu), nálev získá na hořkosti a síle.
Pro začátečníky doporučujeme maté jemnější chuti bez zbytečné hořkosti. V tomto případě je žádoucí, aby maté obsahovalo co nejméně prachu. Ten totiž způsobuje vyšší hořkost a při nesprávné přípravě může ucpat bombillu. Začínající mateista by se tedy měl poohlížet po směsi s hrubším řezem listů, který zaručuje jemnější chuť.
Doporučili bychom maté značky Mate Green nebo yerbu s přívlastkem “suave”, kterou u nás najdete například u značek Rosamonte, Pipore nebo Union.
Pokud se nebojíte hořkosti a chcete vyzkoušet autentickou chuť maté, tak nešlápnete vedle s Kraus Organic, Taragui con palo či Rosamonte elaborada.
Více se dozvíte v našem článku "Rady začátečníkům. Jak začít s Yerba maté?".
Různé odrůdy yerba maté mají různé vlastnosti, liší se složením, chutí, vůní, množstvím prachu a také způsobem sušení. Základní rozlišení je mezi yerbou s větvičkami nebo bez nich a mezi těmi s velkým množstvím prachu a bez prachu.
Dále můžeme yerbu rozlišovat podle způsobu výroby. Paraguayská yerba má kouřovější chuť, je ostrá a hořká. Argentinské yerba maté si zachovává klasickou hořkou chuť, ale je o něco svěžejší, sušení je kratší než v Paraguayi. Uruguayská maté jsou rozemletá na prach. Brazilská se nazývají chimarrao a jsou zelená, čerstvě usušená.
Existují yerby s přidanými bylinkami nebo ovocem a přírodními příchutěmi. Také jsou moderní značky, které nabízejí maté zpracované bezkouřovou metodou. Rozlišujeme i zcela ekologické značky nebo značky pěstované například ve vysokých horách či na zastíněných plantážích, což ovlivňuje jejich chuť.
Více se můžete dočíst v článku "Yerba maté naskrz Jižní Amerikou. Rozdíly mezi argentinským, brazilským a paraguayským maté".
Na evropském trhu jsou dostupné i verze instantního a sáčkového maté (cocido) vhodného k zalití rychlovarnou konvicí podobně jako čaj.
Ano, v Paraguayi se tento typ přípravy využívá tradičně. Maté má totiž schopnost zesilovat a urychlovat účinek bylin. Je dobré vybírat byliny s podobným účinkem, aby se navzájem posilovaly. Zároveň ale doporučujeme dávat pozor na byliny s projímavými účinky a ty obsahující kofein. Nálev by ve spojení s nimi mohl působit příliš silně.
Con palo je listové maté s drobnými větvičkami a stonky - řapíky. Díky tomu není tak silné. Obsahuje zhruba 65% listů a 35% stonků, větviček a zbylých příměsí.
Sin Palo - bez větviček - je označení používané u maté, které obsahuje jen jemně mleté listy s co nejnižší příměsí větviček a stonků, proto je v chuti výraznější a silně povzbuzující.
Druh maté Suave se vyznačuje jemnější chutí a nižším obsahem kofeinu. Jeho chuť není tolik hořká, a je proto vhodné pro začátečníky, osoby s vyšším tlakem či starší osoby. Lístky a větvičky v této směsi jsou poměrně hrubě mleté a směs obsahuje nejméně prachu. Je také vhodná pro přípravu za studena - terere.
Označení“Seleccion Especial znamená, že bylo maté připraveno se zvláštní péčí. Jde především o výběrovou kvalitu listů, tradiční výrobu a delší zrání než u klasické yerby. Seleccion Especial jsou často druhy vhodné pro zkušené mateisty a zvláštní příležitosti.
Kompletní názvosloví najdete v našem slovníku pojmů yerba maté.
Pokud jste nenašli informaci, kterou hledáte, nezoufejte a napište nám na info@pijumate.cz.