Může se yerba maté zkazit? Je bezpečné pít maté, které už má po datu minimální trvanlivosti? A jak poznáme, že je maté zralé na vyhození a je třeba doplnit zásoby?
Jak maté skladovat a jak se k němu chovat, aby vydrželo co nejdéle čerstvé, vám vysvětlíme v tomto článku.
Minimální trvanlivost berte s rezervou
Na obalu každého prodávaného maté najdete datum jeho výroby a minimální trvanlivosti. To, že je po datu minimální trvanlivosti však neznamená, že již není vhodné k pití.
Správně skladované maté si i po několika letech zachová matný lesk na listech a nažloutlé odstíny, aniž by bylo přesušené. V této fázi získává další chuťové rozměry a jemné tóny, a to právě díky delšímu skladování. Podobně jako třeba víno nebo sýr.
Nejlepší podmínky? Sucho, temno a chlad
To, zda bude yerba maté stále dobré i po datu minimální trvanlivosti, závisí především na způsobu skladování. Pokud vám maté vyschne, chuť ztratí na komplexnosti a některé jemné chuťové tóny úplně vymizí.
Největším rizikem je skladování na vlhkém místě, protože hrozí, že maté zvlhne a zplesniví.
Jak tedy yerba maté skladovat?
Dobře obal nebo nádobu uzavřete a uložte ho na suché, chladné a tmavé místo, které není vystaveno teplotním výkyvům.
Nechat maté v původním obalu, nebo ho přesypat do nějaké nádoby? Obě varianty jsou v pořádku, ale některým produktům bude více svědčit, když je vyndáte a přesypete.
Metoda č. 1: Skladování v původním obalu
Pro správné skladování máte na výběr hned z několika možností.
Nechat maté v původním obalu. V tomto případě je třeba se ujistit, že jste co nejlépe utěsnili otvor v sáčku.
Berte v potaz, že kvalita obalu se liší značka od značky. Levnější, zejména paraguayské značky, těsnost obalu moc neřeší.
Skladování v utěsněném původním obalu však postačí pro většinu argentinské a paraguayské produkce, která již před zabalením a odesláním k zákazníkovi prošla typicky 12ti měsíci zrání.
Čím je však maté čerstvější, tím rychleji po otevření originálního obalu ztrácí původní chuť i barvu. Tím myslíme brazilské zelené maté a chimarrao, které se balí čerstvé hned po sklizni a zpracování.
Metoda č. 2: Skladování ve vzduchotěsné nádobě
Sázkou na jistotu je vzduchotěsná nádoba, která dokáže udržet pachy a vlhkost na uzdě. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží poměrně dlouho i čerstvé zelené maté.
Vzduchotěsné nádoby z plastu nebo skla dnes seženete v podstatě kdekoliv. Nejlepší ze všech jsou nádoby, ze kterých se dá vypumpovat vzduch.
Bonus: Chimarrao patří do mrazáku
Pokud je vaším oblíbencem brazilské prachové maté chimarrao, což je nejčerstvější, jemně mletá verze maté, musíte dbát ještě větší opatrnosti. Chimarrao ponechané na vzduchu ztratí chuť a typickou svěží zelenou barvu v řádu hodin. I na to ale existuje řešení.
Chimarrao dobře utěsněte v původním vakuovém balení. Klidně ho ještě můžete zavřít do nádoby nebo vzduchotěsného sáčku. A skladujte jej v mrazáku. Tímto způsobem zajistíte maximální čerstvost.
Přečtěte si také: Co je yerba maté chimarrao?
Jak poznám, že si na maté už moc nepochutnám?
Není to žádná věda, stačí si jen pohlídat pár věcí, díky kterým poznáte, zda je ještě vhodné tohle maté pít, nebo je čas doplnit zásoby o nové.
- Barva by měla být u listů olivově zelená s možnými nažloutlými odstíny. Stárnoucí maté se pak může začít zbarvovat více do žluta. Barevný odstín se ale může lišit v závislosti na typu a odrůdě yerby.
- Struktura. Listy by se neměly na dotek drolit. Pokud jsou suché a mezi prsty se rozpadají, je to špatně.
- Vůně. Když si k yerba maté přičichnete, měli byste cítit vůni trávy, sena, zemitost či lehkou nasládlost. Pokud necítíte vůbec nic, tak je docela pravděpodobné, že vaše maté vyčichlo. To se stává především při uložení ve velmi suchém prostředí. Pokud je maté cítit zatuchlinou nebo plísní, tak bylo pravděpodobně skladováno ve vlhku a v takovém případě je určitě třeba ho zlikvidovat
Hlídejte si kvalitu už v obchodě
Kupujete yerba maté takzvaně “na váhu” o hmotnosti okolo 50-100 gramů, prodávané na stáncích, nebo ve zdravé výživě? Pak skladování řešit vůbec nemusíte. Z naší zkušenosti se již většinou jedná o špatně skladované a vyčichlé maté dávno po původním datu minimální trvanlivosti.
Pokud hledáte perfektní chuť, čerstvost a kvalitu, preferujte yerbu v původním obalu od výrobce nebo spolehlivého prodejce. Když si maté objednáváte v čajovně, ptejte se na značku, původ a stáří použité suroviny.
Správné skladování yerba maté je podmínkou skvělé chuti
Bez nadsázky můžeme říct, že pokud budete mít to nejlepší maté a budete ho špatně skladovat, nikdy nedosáhnete té pravé chuti a požitku. Správné uchovávání maté ale není nic těžkého. Většinou si vystačíte se správně uzavřeným originálním balením. Pokud ale chcete maté skladovat delší dobu, nebo prostě chcete mít jistotu, že má ty perfektní podmínky, doporučujeme koupit kvalitní vzduchotěsnou nádobu.
Přečtěte si také: Jak vybrat yerba maté?
Potřebujete osvěžit zásoby yerba maté?
Pak jste tu správně. U nás najdete nejširší nabídku yerba maté v Česku a na Slovensku.