Yerba maté můžete pít několika různými způsoby - nejčastěji z kalabasy nebo z french press konvice. Právě pití v kalabase pomocí bombilly je tradiční a pro yerba maté typické. V tomto článku vám představíme různé druhy nádob, jejich specifika i praktické tipy, jak si vybrat tu pravou podle vašich potřeb a stylu.
Proč pít maté tradičním způsobem ?
Tím, že budete pít maté z kalabasy, využijete jeho plný potenciál - opakovaným zaléváním vodou a opakovaným louhováním se z maté uvolňuje více živin a minerálů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Oproti tomu při jednorázovém zalití maté získáte převážně kofein a méně prospěšných látek.
Přečtěte si také: Proč pít yerba maté?
Existuje celá řada kalabas / nádob na yerba maté. Ty se liší tvarem, využitím a hlavně materiálem.
Na výrobu kalabas se používá 5 základních materiálů: tykev, dřevo, sklo, keramika a kov. Každý materiál má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody. Jaký typ si vyberete, odráží vaši osobnost, životní styl i prostředí, ve kterém chcete maté popíjet.
Pokud s tradiční přípravou maté v kalabase teprve začínáte, ideální volbou pro vás budou kalabasy z kovu, skla nebo keramiky.
Pro skutečně autentický zážitek nebo pokud už patříte mezi zkušené mateisty, sáhněte po nádobě z tykve či dřeva.
Hledáte-li především odolnost a snadnou údržbu, nejvhodnější volbou je kalabasa z kovu.
Kalabasy z tykve
Yerba maté se z nádob vyrobených z tykve popíjí už více než tisíc let. Tuto tradici započali jihoameričtí domorodci.
Tykev, příbuzná dýním, cuketám či patizonům, se po sklizni nejprve vysuší a vydlabe. Následně se často zdobí přírodními barvami nebo rytými vzory, čímž vznikají nádoby nejen funkční, ale i estetické.
V dnešní době je již pití z tykvových kalabas na ústupu. V domovské Jižní Americe byla kalabasa nahrazena nejčastěji kovovou, nebo skleněnou variantou z důvodu větší odolnosti a snadnější údržby při každodenním používání.
Existují dva základní typy nádob z tykve:
1. Kalabasa – Vyrábí se ze spodní části plodu a je rozšířená zejména v Argentině. V angličtině ji najdete pod názvy calabash, gourd nebo mate.
2. Porongo (cuia) – Tento typ pochází z horní části tykve a je oblíbený zejména v Brazílii mezi milovníky prachového yerba maté, tzv. chimarrão. Díky specifickému tvaru nádoby se maté lépe usazuje na stěnách, což usnadňuje pití, protože se je menší riziko ucpání bombilly.
Výhody
+ Tradiční nádoba používaná více než 1000 let
+ Přírodní materiál
Nevýhody
- Nevhodná pro začátečníky bez předchozích zkušeností
- Náročná na správnou údržbu
- Riziko plísně
- Křehká a náchylná k prasklinám
Dřevěné kalabasy
Dřevěné kalabasy vynikají nejen svým estetickým zpracováním, ale i příjemným ergonomickým tvarem, který řezbáři přímo přizpůsobují pohodlnému držení.
Dřevěné nádoby jsou ceněny pro svou schopnost dodat yerba maté jedinečnou “dřevitou” chuť, a mezi milovníky maté jsou považovány za luxusní záležitost.
Nejoblíbenější jsou kalabasy ze dvou druhů dřeva:
1. Palo Santo (Bursera graveolens): Toto dřevo dodává nálevu jemnou dřevitou chuť s nádechem borovicové vůně.
2. Algarrobo (Prosopis nigra): Má světlejší barvu s jemným červeným odstínem, což mu propůjčuje elegantní vzhled a přirozenou krásu.
Výhody
+ Dřevo unikátně dotváří chuť nápoje
+ Dobrá tepelná izolace - nepopálíte si ruce
+ Snadnější údržba než u tykvové kalabasy
Nevýhody
- Silnější stěny, a proto i menší objem
- Riziko prasknutí (dá se předejít napuštění nádobky tukem)
- Vyšší cena
Skleněné kalabasy
Skleněné kalabasy se vyrábějí z odolného, silného skla, které je často obaleno pravou nebo umělou kůží. Tento obal nejen že pomáhá vzhledu nádoby, ale zároveň slouží jako praktická izolace, díky níž si o horký nápoj nespálíte ruce. Skleněné kalabasy tak spojují moderní design s funkčností a poskytují pohodlný zážitek při pití yerba maté.
Výhody
+ Snadná údržba bez rizika plísně
+ Dobrá cenová dostupnost
+ Neovlivňuje chuť ani vůni nápoje
Nevýhody
- Křehkost
Keramické kalabasy
Keramické kalabasy jsou vyráběny z kameniny nebo z porcelánu a existují v mnoha různých tvarech a designech. Ručně vyrábené keramické kalabasy pak nabízejí rozmanitý vzhled a širokou paletu zdobení.
Výhody
+ Snadná údržba bez rizika plísně
+ Velký objem
+ Velký výběr barev a typů za nízkou cenu
Nevýhody
- Křehkost
- Neovlivňuje chuť ani vůni nápoje
- Horší tepelná izolace
Silikonové kalabasy
Silikonové kalabasy, které si v posledních letech získávají stále větší popularitu, vynikají svou nerozbitností, lehkostí a výbornou tepelnou izolací – díky ní se o nádobu nespálíte. Ačkoli jsou praktické a odolné, jedná se o netradiční materiál pro yerba maté, který nemusí oslovit každého mateistu.
Výhody
+ Cenová dostupnost
+ Snadná údržba
+ Nízká hmotnost a vysoká odolnost
Nevýhody
- Nádoba je měkká a působí křehce
- Silikonová kalabasa je netradiční nádoba, a proto s ní někteří mají principiální problém
Kovové kalabasy
Kovové kalabasy, nejčastěji z nerezu, jsou také v rámci historie pití yerba maté spíše novinkou, avšak jejich popularita velmi rychle roste.Nerezová ocel je velmi odolný materiál, který snese drsnější zacházení, pády a změny teplot. Ideální pro použití při turistice, kempování nebo do práce.
Kovové kalabasy jsou k dispozici i ve formě dvoustěnných termo pohárků, které skvěle drží teplotu.
Výhody
+ Vysoká odolnost a dlouhá životnost
+ Snadná údržba, možnost mýt v myčce nádobí
+ Dobrá tepelná izolace
Nevýhody
- Kovové kalabasy jsou novinkou, a tak se nejedná o tradiční nádobu
Guampy
Nádoba z kravího rohu neboli guampa je velmi oblíbená v Paraguayi. Místní si do ní připravují svůj “národní nápoj” – tereré (ledové yerba maté). Ačkoli jsou tradičně vyrobeny z býčího rohu, existují i varianty z nerezové oceli, skla a dokonce i dřeva
Výhody
+ Tradiční a originální nádoba
+ Neplesniví
Nevýhody
- Nepraktická na každodenní pití
Na yerba maté a vše s ním spojené jsme experti
U nás najdete obrovský výběr kalabas ze všech různých materiálů, ale také největší výběr yerba maté v Česku i na Slovensku. Vše k yerba maté, pro každého mateistu.
Přečtěte si také: Jak si připravit yerba maté?