Nádoby na yerba maté: Přehledný průvodce

Yerba maté můžete pít několika různými způsoby - nejčastěji z kalabasy nebo z french press konvice. Právě pití v kalabase pomocí bombilly je tradiční a pro yerba maté typické. V tomto článku vám představíme různé druhy nádob, jejich specifika i praktické tipy, jak si vybrat tu pravou podle vašich potřeb a stylu.

nadoby-yerba-mate-kalabasy-pijumate-271

Proč pít maté tradičním způsobem ? 

Tím, že budete pít maté z kalabasy, využijete jeho plný potenciál - opakovaným zaléváním vodou a opakovaným louhováním se z maté uvolňuje více živin a minerálů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Oproti tomu při jednorázovém zalití maté získáte převážně kofein a méně prospěšných látek. 

Přečtěte si také: Proč pít yerba maté?

Existuje celá řada kalabas / nádob na yerba maté. Ty se liší tvarem, využitím a hlavně materiálem.

Na výrobu kalabas se používá 5 základních materiálů: tykev, dřevo, sklo, keramika a kov. Každý materiál má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody. Jaký typ si vyberete, odráží vaši osobnost, životní styl i prostředí, ve kterém chcete maté popíjet. 

Pokud s tradiční přípravou maté v kalabase teprve začínáte, ideální volbou pro vás budou kalabasy z kovu, skla nebo keramiky.

Pro skutečně autentický zážitek nebo pokud už patříte mezi zkušené mateisty, sáhněte po nádobě z tykve či dřeva.

Hledáte-li především odolnost a snadnou údržbu, nejvhodnější volbou je kalabasa z kovu.

nadoby-na-yerba-mate-kalabasy-pijumate-final 

Kalabasy z tykve

tykev-kalabasy-nadoby-yerba-mate-pijumate

Yerba maté se z nádob vyrobených z tykve popíjí už více než tisíc let. Tuto tradici započali jihoameričtí domorodci. 

Tykev, příbuzná dýním, cuketám či patizonům, se po sklizni nejprve vysuší a vydlabe. Následně se často zdobí přírodními barvami nebo rytými vzory, čímž vznikají nádoby nejen funkční, ale i estetické.

V dnešní době je již pití z tykvových kalabas na ústupu. V domovské Jižní Americe byla kalabasa nahrazena nejčastěji kovovou, nebo skleněnou variantou z důvodu větší odolnosti a snadnější údržby při každodenním používání.

Existují dva základní typy nádob z tykve:

1. Kalabasa – Vyrábí se ze spodní části plodu a je rozšířená zejména v Argentině. V angličtině ji najdete pod názvy calabash, gourd nebo mate.

2. Porongo (cuia) – Tento typ pochází z horní části tykve a je oblíbený zejména v Brazílii mezi milovníky prachového yerba maté, tzv. chimarrão. Díky specifickému tvaru nádoby se maté lépe usazuje na stěnách, což usnadňuje pití, protože se je menší riziko ucpání bombilly.

Výhody 

  • Tradiční nádoba používaná více než 1000 let
  • Přírodní materiál 

Nevýhody

  • Nevhodná pro začátečníky bez předchozích zkušeností
  • Náročná na správnou údržbu
  • Riziko plísně
  • Křehká a náchylná k prasklinám  

Dřevěné kalabasy

drevene-kalabasy-nadoby-yerba-mate-pijumate

Dřevěné kalabasy vynikají nejen svým estetickým zpracováním, ale i příjemným ergonomickým tvarem, který řezbáři přímo přizpůsobují pohodlnému držení. 

Dřevěné nádoby jsou ceněny pro svou schopnost dodat yerba maté jedinečnou “dřevitou” chuť, a mezi milovníky maté jsou považovány za luxusní záležitost.

Nejoblíbenější jsou kalabasy ze dvou druhů dřeva:

1. Palo Santo (Bursera graveolens): Toto dřevo dodává nálevu jemnou dřevitou chuť s nádechem borovicové vůně.

2. Algarrobo (Prosopis nigra): Má světlejší barvu s jemným červeným odstínem, což mu propůjčuje elegantní vzhled a přirozenou krásu.

Výhody

  • Dřevo unikátně dotváří chuť nápoje
  • Dobrá tepelná izolace - nepopálíte si ruce
  • Snadnější údržba než u tykvové kalabasy

Nevýhody

  • Silnější stěny, a proto i menší objem
  • Riziko prasknutí (dá se předejít napuštění nádobky tukem)
  • Vyšší cena

Skleněné kalabasy

sklenene-kalabasy-nadoby-yerba-mate-pijumatejpg

Skleněné kalabasy se vyrábějí z odolného, silného skla, které je často obaleno pravou nebo umělou kůží. Tento obal nejen že pomáhá vzhledu nádoby, ale zároveň slouží jako praktická izolace, díky níž si o horký nápoj nespálíte ruce. Skleněné kalabasy tak spojují moderní design s funkčností a poskytují pohodlný zážitek při pití yerba maté.

Výhody

  • Snadná údržba bez rizika plísně
  • Dobrá cenová dostupnost
  • Neovlivňuje chuť ani vůni nápoje

Nevýhody

  • Křehkost

Keramické kalabasy 

keramicke-kalabasy-nadoby-yerba-mate-pijumate

Keramické kalabasy jsou vyráběny z kameniny nebo z porcelánu a existují v mnoha různých tvarech a designech. Ručně vyrábené keramické kalabasy pak nabízejí rozmanitý vzhled a širokou paletu zdobení.

Výhody

  • Snadná údržba bez rizika plísně
  • Velký objem
  • Velký výběr barev a typů za nízkou cenu

Nevýhody

  • Křehkost
  • Neovlivňuje chuť ani vůni nápoje
  • Horší tepelná izolace 

Silikonové kalabasy

silikonove-kalabasy-nadoby-yerba-mate-pijumate

Silikonové kalabasy, které si v posledních letech získávají stále větší popularitu, vynikají svou nerozbitností, lehkostí a výbornou tepelnou izolací – díky ní se o nádobu nespálíte. Ačkoli jsou praktické a odolné, jedná se o netradiční materiál pro yerba maté, který nemusí oslovit každého mateistu.

Výhody

  • Cenová dostupnost
  • Snadná údržba
  • Nízká hmotnost a vysoká odolnost

Nevýhody

  • Nádoba je měkká a působí křehce
  • Silikonová kalabasa je netradiční nádoba, a proto s ní někteří mají principiální problém

Kovové kalabasy

kovove-kalabasy-nadoby-yerba-mate-pijumate

Kovové kalabasy, nejčastěji z nerezu, jsou také v rámci historie pití yerba maté spíše novinkou, avšak jejich popularita velmi rychle roste.Nerezová ocel je velmi odolný materiál, který snese drsnější zacházení, pády a změny teplot. Ideální pro použití při turistice, kempování nebo do práce.

Kovové kalabasy jsou k dispozici i ve formě dvoustěnných termo pohárků, které skvěle drží teplotu.

Výhody

  • Vysoká odolnost a dlouhá životnost
  • Snadná údržba, možnost mýt v myčce nádobí
  • Dobrá tepelná izolace

Nevýhody

  • Kovové kalabasy jsou novinkou, a tak se nejedná o tradiční nádobu 

Guampy

guampy-nadoby-yerba-mate-pijumate

Nádoba z kravího rohu neboli guampa je velmi oblíbená v Paraguayi. Místní si do ní připravují svůj “národní nápoj” – tereré (ledové yerba maté). Ačkoli jsou tradičně vyrobeny z býčího rohu, existují i varianty z nerezové oceli, skla a dokonce i dřeva

Výhody

  • Tradiční a originální nádoba
  • Neplesniví  

Nevýhody

  • Nepraktická na každodenní pití

Na yerba maté a vše s ním spojené jsme experti

U nás najdete obrovský výběr kalabas ze všech různých materiálů, ale také největší výběr yerba maté v Česku i na Slovensku. Vše k yerba maté, pro každého mateistu.

Přečtěte si také: Jak si připravit yerba maté?