Některé nádoby na yerba maté jsou připravené k použití ihned po zakoupení. Pokud máte nerezovou, skleněnou nebo silikonovou nádobu, stačí ji jednoduše naplnit maté a můžete si ho hned začít vychutnávat.
Kalabasy z přírodních materiálů, konkrétně z tykve, však vyžadují před prvním použitím speciální úpravu. Tento proces se nazývá "curado" (nebo také "sezónování" či "vypalování") a pomáhá odstranit případnou hořkost, zpevnit stěny nádoby a zabránit tvorbě plísní.
Ne všechny kalabasy z tykve potřebují přípravu - ty, které jsou již začištěné od výrobce, můžete začít hned používat. Připravit je třeba pouze kalabasy, které v sobě mají zbytkovou dužinu.
Návod na přípravu kalabasy z tykve na pití yerba maté
- Nasypte do čisté kalabasy asi do poloviny až tří čtvrtin suché maté.
- Zalijte ho horkou vodou (kolem 80°C).
- Nechte stát (louhovat) jeden den.
- Druhý den maté vysypte, znovu vymyjte vodou a pomocí lžičky odstraňte přebytečnou dužinu z tykve. Dávejte pozor, ať neodstraníte špičku na dně tykve, nádobka pak může téct.
- Postup zopakujte s novou dávkou maté a nechte znovu odstát jeden den.
- Další den kalabasu vyprázdněte, vymyjte vodou a nechte ji důkladně vyschnout.
Po tomto procesu je vaše kalabasa připravená k používání. Získala správné vlastnosti, odolnost a nezaměnitelné aroma, které obohatí váš zážitek z pití yerba maté.