Sin palo
|
|
Obsahuje jen listy obvykle jemně mleté, proto je v chuti výraznější a silně povzbuzující.
|
Despalada
|
|
Totéž jako Sin Palo, jedná se o listové maté s nejnižším množstvím příměsí (stonků a větviček). Žádné yerba maté není úplně bez příměsí ale sin palo a despalada jich obsahuje nejméně cca 90% listů a 10% zbylých příměsí. Díky tomu je maté silnější (hořčí). Toto maté se dá zalévat více nálevy. Despalada je nejvíce rozšířená v Brazílii a Urugayi.
|
Suave
|
|
Ze španělského překladu "jemný". Yerba maté s listy a větvičkami, poměrně hrubě mleté, díky tomu je v chuti jemnější a obvykle se používá na více nálevů, také je vhodné pro přípravu za studena - terere. Obsahuje nejméně prachu. Vhodné pro začínající mateisty.
|
Con palo
|
|
Mleté yerba maté, listové s drobnými větvičkami a stonky – řapíky. Díky tomu není tak silné. Obsahuje cca 65% listů a 35% stonků, větviček a zbylých příměsí.
|
Terere
|
|
Obsahuje jen listy hrubě namleté, které je vhodné pro přípravu za studena (zalévá se studenou vodou, ledovou drtí chlazeným juicem apod.)
|
Elaborada
|
|
Slovník nabízí pojem rozvinutý (španělsky), rozpracovaný (portugalsky) znamená to zpracované, vyrobené např. Elaborada con Palo - zpracované na způsob con palo.
|
Especial
|
|
Obvykle značí složitější výrobní proces, např. maté déle zraje apod.
|
Tradicional
|
|
Už sám název říká, že se jedná o výrobu tradičním způsobem daným pro značku či firmu a také chuť je obvykle ustálená. U značky, kterou si vyberete, můžete očekávat stále stejnou chuť a kvalitu.
|
Seleccionada
|
|
Speciálně vytříděné kvalitní a mladé lístky, zkrátka výběrová třída.
|
Kalabasa
|
|
Nádobka na pití yerba maté tradičním způsobem. Tradičně se vydlabává z tykve. Před prvním pitím z kalabasy se musí provést příprava kalabasy – obřad currado. Je poměrně náročná na údržbu, často prosakuje, při špatné údržbě plesniví. Nově se vyrábí kalabasy keramické nebo ze skla.
|
Guampa
|
|
Nádobka na pití yerba maté z kravského rohu. Každý kus je originál, jinak vybarvený. Hodně stylové.
|
Palosanto
|
|
Nádobka na pití yerba maté ze dřeva stromu Gvajak lékařský. Toto dřevo se vyznačuje velkou tvrdostí, špatnou opracovatelností, ale také nádhernou a trvalou balzamickou vůní a kresbou. Bohužel nádobky z palosanta jsou náročné na ošetřování. Tyto nedostatky však vyváží pití z této nádobky, které je velmi příjemným zážitkem chuťovým a nechci napsat pachovým , takže „vůňovým.
|
Bombilla
|
|
Brčko na pití yerba maté – nerezová ocel, bambus, alpaca-nové stříbro (slitina kovů). Jsou typy, které se mohou při údržbě demontovat, vyčistit od prachu a šikovné ručičky je zase složí zpět.
|
Porongo
|
|
Nádobka na stojánku. Porongo se obvykle vyrábí z opačného konce tykve než je vyrobená calabasa. Také se pro větší trvanlivost obaluje kůží. Samozřejmě moderní doba přináší i nové materiály, např. sklo nebo dřevo, příprava na pití se děje obřadem chimarrao. Velmi rozšířené v Brazílii.
|
Catuava
|
|
neboli Catuaba čti [ka.two.'aba] je rostlina pocházející ze země Brazílie a okolí. Používá se v léčitelství jako afrodiziakum. Má blahodárné účinky na nervový systém, pomáhá při stresu, nespavosti a vyčerpanému organismu.
|
|
|
|