Aby maté chutnalo tak, jak má, je nutné při jeho přípravě pracovat se správnou teplotou vody. Příliš horká voda může zničit zdraví prospěšné látky, zatímco příliš studená nedá vyniknout jeho plnému potenciálu.
S naším praktickým návodem se však v problému snadno zorientujete a dokážete si připravit maté přesně tak, jak vám bude nejvíce vyhovovat.
Základní pravidlo zní: voda by měla mít 65-82°
Yerba maté zalévejte vodou o teplotě v rozmezí 65-82°C.
Studenější voda by neuvolnila zdraví prospěšné látky, ani by neumožnila rozvinutí chuti, vroucí voda by naopak tyto látky zničila.
Přečtěte si také: Proč pít yerba maté
To, jestli bude mít voda 65°C, 82°C, nebo něco mezi tím, zásadně ovlivní, jak bude maté chutnat. Ale buďme upřímní - každému chutná něco jiného. Následující text berte jako naši zkušenost.
Jak je to s vlivem teploty na chuť?
Čím je maté teplejší, tím je pravděpodobnější, že chuť bude ostřejší s vyšší hořkostí. Při vyšší teplotě (zhruba od 75°C) v chuti obecně vystupují na povrch dřevité, zemité a sladové akcenty.
Čím je maté studenější, tím jemnější a méně intenzivní chuť bude mít. Při nižších teplotách (kolem 65°C) jsou zřetelné lehčí květinové, ovocné a travnaté chuťové tóny.
Záleží i na řezu
Yerba maté s vysokým podílem větviček (elaborada, con palo), nebo takové, které bude ochucené nebo obohacené o bylinky, bude dobře chutnat i při nižších teplotách vody.
Pokud však dáváte přednost listovému maté bez stonků (despalada, sin palo), bude lepší, pokud ho zalijete spíše teplejší vodou.
Proto je potřeba najít si “zlatý střed”, tedy teplotu, při které právě vám maté chutná nejvíc.
A aby to nebylo tak jednoduché, je velmi pravděpodobné, že u každého produktu yerba maté budete mít ten “zlatý střed” jinde. Některé maté vám bude chutnat při nižší teplotě vody, některé zase při vyšších.
Experimentujte. Vyzkoušejte různé teploty pro různé druhy maté. Jedině tak najdete ten váš osobní zlatý střed.
Zlatý střed podle Pijumaté
Na základě našich zkušeností jsme rozdělili jednotlivé druhy yerba maté do tří kategorií podle vhodné teploty vody. Toto rozřazení je pouze orientační, jelikož některé druhy maté mohou skvěle chutnat při nižších i vyšších teplotách. Považujte naše hodnocení za vodítko, které vám může pomoci při vlastním experimentování.
Nízká teplota 62°C - 72°C
Hodí se pro: Jemnější maté s lehčím tělem a převažujícími florálními, travními, nebo ovocnými chuťovými tóny.
Argentinské maté: Kraus Organic, Rosamonte Tradicional nebo Suave, Playadito Elaborada, Liebig, Anna Park, Pipore Tereré.
Paraguayské maté: Pajarito Tradicional, Selecta Tradicional
Brazilské maté: Mate Green, Yacuy Pure Leaf, drtivá většina prachového maté chimarrao.
Středně vysoká teplota 70°C - 77°C
Hodí se pro: Středně těžká matéčka s obilnější a dřevitou chutí. Některá z nich chutnají dobře i za nižších teplot, nicméně vyšší teplota z nich dle nás vytáhne tu nejlepší chuť.
Argentinské maté: Piporé Tradicional, Piporé Especial, Pipore Despalada, Rosamonte Especial, La Merced,, Rosamonte Despalada, Aguantadora Despalada, Sara, Amanda Tradicional, Jesper Tradicional
Paraguayské maté: Colon Tradicional, Colon Especial, Selecta Premium, Pajarito Especial, La Rubia Organica, Kurupí Clásica
Brazilské maté: Meta Mate 23
Uruguayské maté: Sara Roja, Baldo Tradicional
Vyšší teplota 75°C-82°C
Hodí se pro: Hutnější yerbu sladové, až kávu připomínající chuti.
Zařadili bychom sem výhradně uruguayské řezy:
Canarias, Del Cebador, Rei Verde, Barao Tipo Uruguay
Jak je to s tereré?
Úplně jinou kategorií je zalevání maté studenou vodou. Maté připravené za studena se označuje “tereré”.
Ne každé maté se hodí pro přípravu za studena, existuje ale celá řada produktů, které jsou pro zalití studenou vodou ideální. Vyznačují se hruběji řezanými listy a minimem prachu.
Přečtěte si také: Jak na přípravu Tereré
Konvice, teploměr a termoska: klíč k dosažení a udržení perfektní teploty vody
Mnohé konvice mají v sobě teploměr přímo zabudovaný.
Další variantou je použití kuchyňského teploměru.
Jednou z nejlepších investic, kterou můžete udělat, je nákup termosky. Termoska vám udrží vodu v té správné teplotě, takže si maté můžete dolévat bez toho, aniž byste museli neustále ohřívat vodu novou.
Dokonalá teplota vody pro maté neexistuje
Pití yerba maté je o osobních preferencích, je třeba trochu experimentovat, abyste zjistili, jaká teplota vody vám pro ten konkrétní produkt vyhovuje. Základním pravidlem ale je, že by se teplota vody měla pohybovat v rozmezí 65-82°C.
Chcete ochutnat yerba maté?
Jste tu správně. Jsme největší e-shop s yerba maté v Česku a na Slovensku.