Znáte ten pocit, když potřebujete něco osvěžujícího a zároveň něco, co vás nabije energií? Tereré je varianta Yerba maté, jihoamerického nápoje, který se těší oblibě díky svým energizujícím a zdravotním výhodám. Přestože je maté většinou spojováno s horkou vodou, existuje varianta připravená se studenou vodou nebo přírodními šťávami - tereré. Zatímco horké yerba maté se hodí do chladnějšího počasí, tereré je ideální pro parné letní dny.
Historie a kultura tereré
Tereré je považováno za národní nápoj Paraguaye. Díky historickým kořenům a stálou přítomností v každodenním životě obyvatel je to něco, co charakterizuje paraguayskou kulturu. Tereré je dokonce součástí světového dědictví UNESCO.
Historie studeného maté sahá až do dob předkolumbovské Paraguaye, kdy byl nápoj součástí rituálů původních obyvatel Guaraní. Tyto komunity popíjely yerba maté z posvátných důvodů a studený způsob přípravy se v tropickém klimatu sám nabízel.
Přijetí tereré španělskými kolonizátory bylo pomalé, ale s časem se nápoj stal oblíbeným mezi obyvateli koloniální Paraguaye. Během 19. století se tereré postupně stalo pevnou součástí paraguayské kultury a zůstalo tak dodnes.
V moderní Paraguayi je tereré stále národním nápojem a důležitým kulturním symbolem. Je to neodmyslitelná součást každodenního života, ať už se připravuje doma, v práci, nebo na veřejnosti. Tereré se sdílí mezi rodinou, přáteli nebo kolegy v rámci společenského rituálu známého jako "ronda de tereré". Tereré je velmi populární i mezi mladými lidmi a stále více se objevuje na sociálních sítích, kde uživatelé sdílejí své oblíbené recepty a tipy na přípravu.
Tereré v Brazílii
Ačkoliv tradice tereré pochází z Paraguaye, tak začneme v Brazílii, kde je tereré také velmi populární. Brazilci rádi a často popíjejí maté nastudeno s přídavkem bylin nebo citrusových plodů pro obohacení chuti.
A pozor, v Brazílii je zvykem do tereré přidávat cukr nebo sladidlo. Tento zvyk není v Paraguayi nebo Argentině příliš obvyklý a dává brazilskému tereré sladší chuť. Brazilské směsi na tereré jsou buď čistě listové, nebo obsahují hrubě řezané listy s vyšším poměrem větších větviček.
Brazilská yerba s větvičkami a příměsí guarany, máty a třešně acai.
Osvěžující tereré s mátovou a ananasovou příchutí
Tereré v Argentině
Argentina je obecně známá svou láskou k tradičnímu horkému yerba maté, tereré je však v horkých měsících oblíbenou alternativou. Největší popularitě se těší v severních regionech země, kde je vlhké a teplé klima.
Příprava argentinského tereré je obvykle jednodušší než u paraguayských sousedů. Často se připravuje pouze s yerba maté a chladnou vodou. Není tak běžné přidávat byliny nebo ovocné šťávy. Argentinští výrobci produkují speciální směsi určené na tereré, které se vyznačují hruběji řezanými listy a minimem prachu. Přídavky ovoce či bylin u argentinského nenajdeme příliš často, výjimkou je značka CBSé, která se specializuje pouze na směsi s ovocným aroma.
Argentinské maté s příchutí pomeranče. Vhodné na přípravu na studeno.
Yerba maté s příchutí lesních plodů. Vhodné pro přípravu na studeno.
Tereré v Paraguayi
Paraguayci obvykle pijí tereré z nádoby zvané guampa, které jsou často vyrobeny z vyřezávaného zvířecího rohu rohu. Možná si říkáte, že jemně mleté, nakouřené paraguayské maté se na studenou přípravu nehodí, opak je však pravdou. Po zalití horkou vodou je u paraguayského maté výrazně cítit dřevitá a kouřová chuť. U studené přípravy tereré naopak vyniknou citrusové a sladší tóny!
Zdravotní benefity tereré
Yerba maté je známá řadou benefitů pro lidské tělo od povzbuzení těla i duše po podporu trávení a posílení imunitního systému. Když je yerba maté konzumována jako tereré, tyto výhody zůstávají zachovány. Navíc, konzumace chladného nápoje jako tereré může pomoci udržovat tělo hydratované pří horkém a parném počasí – tak, jak to dělali už domorodci z kmene Guaraní.
Různé způsoby přípravy
Tereré je jednoduché na přípravu a může být přizpůsobeno podle individuálních preferencí. Základní recept zahrnuje naplnění bombilly yerba maté a přidání chladné vody. Můžete však přidat další ingredience, jako jsou byliny, plátky citrusů, nebo pro zalití použít ovocné šťávy nebo džusy.
Připravili jsme pro vás návod na 3 způsoby přípravy tereré, které máme nejraději.
Tereré klasicky do sklenice či kalabasy
Klasický způsob přípravy terere. Dá se zalévat opakovaně, dokud má výluh chuť a sílu.
Co budeme potřebovat?
- Yerba maté,
- Kalabasu, guampu, či jinou nádobu,
- Bombillu,
- Ledovou tříšť
Tereré ve frenchpressu
Velmi jednoduchý a rychlý způsob přípravy drinku ve větším množství, které vám v letních vedrech dodá rychle osvěžení a nalije energii do těla.
Co budeme potřebovat?
- yerba maté,
- konvičku s filtrem a pístem, zvanou také french press,
- podle chuti čerstvé ovoce, mátu, nebo citrusovou šťávu
Mate Russo – Tereré s ovocným džusem připravené v tradiční guampě
Tento recept si najde příznivce mezi těmi, kdo mají rádi sladké osvěžující nápoje. Věříme, že budete mile překvapeni jeho chutí. Způsob je stejný, jak u přípravy do sklenice, jen místo ni jsme použili tradiční nádobu guampu.
Co budeme potřebovat?
- yerba maté,
- kalabasu, guampu, či jinou nádobu,
- vychlazený ovocný džus, nebo šťávu,
- led
Po naší exkurzi do historie tereré, jeho kultury a přípravy, jste nyní připraveni začít své vlastní dobrodružství.
Mrkněte na všechna maté vhodná na studeno