Na světě je další argument pro pravidelné pití maté.
Yerba Maté totiž podle zjištění vědců prokazatelně snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Na základě vědecké studie v USA (Elvira de Mejia Ph.D, University of Illinois) bylo zjištěno, že účastníci studie pití maté měli 10% nárůst úrovně kardioprotektivního enzymu PON1 ve srovnání s kontrolní skupinou konzumentů kávy. Konzumací 0,5 litru Yerba Maté denně totiž dochází ke zvýšení produkce uvedeného enzymu a to způsobuje nárůst obsahu „dobrého cholesterolu“ HDL a ke snížení hladiny tzv. „špatného cholesterolu“ LDL. Příznivý vliv pití maté potvrzují i podobné další výzkumy. Jako například v roce 2009 provedli vědci University São Francisco a univerzity v Sao Paulu v Brazílii studii, při které po dobu 12 týdnů krmili pokusné myši škodlivými tuky. Poté jim začali podávat perorálně čištěnou vodu s práškem Yerba Maté. Za velmi krátkou dobu u nich došlo k významnému zlepšení hladiny sérového cholesterolu, triglyceridů, LDL cholesterolu a glukózy.