Znáte yerba maté značky Selecta, která loni oslavila 70. narozeniny? Obal může působit zastarale a nenápadně, ale nenechme se zmást. Selecta je totiž takový nenápadný drahokam s intenzivním aroma a silným povzbudivým účinkem. Jde o jednu z nejlepších a nejoblíbenějších paraguayských značek a byla by velká škoda ji nevyzkoušet.
Značka Selecta se snaží o kombinaci autentické a originální chuti, zachování prémiové kvality a zároveň o soustavný rozvoj a využití moderních technologií. Yerba od Selecty je silná nejen v chuti, ale i v povzbuzujícím účinku. Ideální na brzké vstávání, dlouhou a namáhavou práci, nebo celonoční studijní maraton.
Grupo Selecta - zemědělství všeho druhu
V současnosti se za názvem Selecta skrývá konglomerát hned 4 zemědělských společností, z nichž nás nejvíce budou zajímat El Mirador Agricola Ganadera a Don Reinaldo.
El Mirador se již od roku 1970 zabývá zemědělstvím a lesnictvím a působí v oblastech Bella Vista a San Rafael. Pěstuje obilniny, olejniny a samozřejmě to, co nás zajímá nejvíce, tedy Cesmínu paraguayskou neboli yerbu.
Don Reinaldo, další z akciových společností působících pod záštitou Selecty, je pak zodpovědná za prvotní zpracování yerby – sapecado. Při tomto procesu, který trvá jen asi 20-30 sekund dojde k rychlé ztrátě vlhkosti, pozastavení enzymatických funkcí a zabrání se tak přirozenému procesu rozkladu. Hmotnost maté během tohoto kroku klesne o asi 20 %. Tradičně se sapecado provádělo na otevřeném ohni, v současnosti už se využívá i modernějších technologií a tak společnost Don Reinaldo disponuje 6 linkami na sušení bez kouře a 7 na zpracování kouřem, zvaném barbacuá.
K typické kouřové chuti Selecty se ještě dostaneme. Mimochodem, linky na zpracování maté fungují jen během sklizně zhruba od května do září. Sklízí se tedy 3-4 měsíce v roce a dalších 24 měsíců potom sklizeň zraje ve speciálních skladech.
Ve srovnání s obaly jiných značek působí některé obaly Selecty poněkud „retro“ dojmem. Nejde však o nějakou poslední módu - Selecta totiž současný design obalu používá, jen s mírnými úpravami, již desítky let. A slečna na fotografii ? Nachází se i na balení od kukuřice, okry a jiných produktů, jen místo guampy a džbánu drží ošatku naplněnou danou plodinou.
Výrobní linka ve zpracovatelském závodu Bella Vista
Klíčová je podpora místních obyvatel
Podobně jako další producenti yerba maté, i Selecta klade důraz nejen na udržitelnost, ale také na rozvoj a podporu lokálních obyvatel. Spolupracuje s místními drobnými farmáři, poskytuje jim podporu a nejrůznější praktické semináře. Cílem je podpořit drobné výrobce a podnikatele v celé škále činností; od technologického poradenství, přes asistenci se svozem a logistikou, až po kurzy marketingu a podpory prodeje. Selecta také pomáhá místním farmářům s navazováním a udržováním vztahů s veřejnými, soukromými i nevládními organizacemi.
Nejen dětem pak pomáhá nadace Ursula, která kromě stipendií poskytuje i školní autobusy, různé balíčky pro školy nebo kurzy čtení pro dospělé. V Selectě věří, že zvýšení vzdělanosti a kvalifikace pracovní síly v dlouhodobém horizontu napomůžou zmenšení sociálních rozdílů a snížení zločinnosti.
Průvodce produkty Selecta
Selecta vyrábí celou řadu povedených směsí. Zajímavostí, která se u jiných značek tolik nevidí, je velká šíře variant a řezů neochucené yerby, takže si každý může vybrat přesně to, co mu vyhovuje. Široké portfolio tvoří i ochucené maté – kromě řady až netradičních příchutí (meruňka, acerola), v nich najdeme i speciální verze podporující fyzickou aktivitu a hubnutí.
Začneme jak jinak, než „vlajkovou lodi“ značky.
Řez listů Selecty Traditional odpovídá paraguayskému původu – směs středně velkých a jemně drcených listů s větším podílem stonků se středním obsahem prachu.
První, co zaujme po otevření balíčku Selecty, je nádherné kouřové aroma, které nás ihned v představivosti přenese někam k letnímu táboráku. O chvíli později se rozvinou lehce nasládlé citrusové tóny, podbarvené jemnou zemitostí - ta je ostatně cítit i v nálevu. Překvapivá je lehká přítomnost trávových tónů, na které jsme spíše zvyklí u brazilských chimarrao. A pak přijde ta hlavní zbraň v podobě ovocných odstínů – fíky, švestky, pomeranče, to vše podbarvené jemnou chlebovou a dřevitou chutí. Aftertaste je pak typicky paraguayský – sladkost přejde do příjemné hořkosti doplněné typickou kyselinkou.
Co se týče textury, je Selecta někde uprostřed spektra – ani moc vodová, ani příliš hutná, zkrátka akorát. Při pití z kalabasy spotřebujete asi ¾ litru vody, pak už bude načase dát čerstvé maté. Chuť slábne velmi pomalu, udrží si výraznost až do posledních pár nálevů.
Selecta je silná jak v chuti, tak v povzbudivém účinku, což je ideální, pokud jste museli vstát dříve, než jste zvyklí, potřebujete povzbuzení po celý den, nebo se chystáte na celonoční studijní maraton. Pozor, Selecta se nejlépe projeví při použití studenější vody okolo 60°C.
A samozřejmě, jako většina paraguayských maté, Selecta chutná výborně i za studena. V Paraguayi se maté pije většinou z guampy, připravené za studena, zatímco v Argentině se pije teplé a z kalabasy.
Selecta Premium / Molienda granulada
Selecta Premium je po Tradicionalu jasná dvojka v oblíbenosti. Jedná se o výběrové maté sušené metodou barbacuá, tradičním způsobem indiánů Guaraní, starým více než 400 let. Listy jsou při něm vystaveny kouři z vybraných druhů dřeva, což se pak odrazí ve výsledné chuti maté silnou kouřovostí. Chuť je plná a výrazná, nálev má hutnější tělo a velmi povzbudivé účinky. Selecta Premium je označena jako Molienda Granulada – je tedy velmi jemně mletá.
Pokud toužíte po maté, které je silně povzbuzující, ale v chuti jemnější a beze stopy hořkosti, zkuste sáhnout po Selecta Molienda Gruesa. Tato hruběji mletá varianta je ideální také pro začátečníky – díky hrubšímu mletí se při pití neucpává bombilla. Molienda Gruesa je jedním z druhů maté, který asi úplně neupoutá na první pohled, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.
A protože jsme si zmínili maté jemně i hrubě mleté, nemůžeme zapomenou na Selecta elaborada molienda intermedia – už jste asi uhodli - je to maté se středně hrubým řezem. Opět se jedná o maté výrazně povzbudivé, silně kouřové, chuťově trošku výraznější než Molienda Gruesa.
Nejnovějším přírůstkem do skupiny neochucených maté je pak Selecta sin palo y sin polvo – doslova tedy bez stonků a prachu. Listy jsou hruběji řezané, chuť velmi intenzivní, příprava jednoduchá, díky absenci prachu se nemusíte bát ucpání bombilly. Toto maté se výborně hodí na přípravu ve frenchpressu.
Selecta také nabízí velké množství ochucených maté. Z těch tradičnějších chuťových kombinací nabízíme maté s mátou peprnou – Selecta Compuesta Menta Peperina a Doble Sabor, které kromě máty obsahuje také boldo. Doble Sabor je výborné pro osoby trpící pálením žáhy nebo problémy se žlučníkem, oceníte jej také po těžkých jídlech, kdy napomáhá s trávením.
Selecta se však nebojí ani odvážnějších chutí. V posledních letech raketově rozšiřuje nabídku ochucených maté a musíme říct, že některé příchutě jsme zatím viděli jen u této značky. Můžete si tak pochutnat třeba na maté s příchutí meruněk, eukalyptu, zelených jablek, mučenky nebo aceroly. Do chladného počasí se výborně hodí Selecta se zázvorem a medem, v létě se pak osvěžíte kombinací cedronu a citronu. Milovníci bylinek pak mohou sáhnout po osvědčené kombinaci s moringou a burritem nebo heřmánkem a anýzem.
U našich zákazníků je velmi populární Selecta Energy s přídavkem guarany, která je vhodná jak pro sportovce, kteří potřebují extra dávku energie, tak pro ty, co se snaží o redukci váhy. Selectu Energy si můžete pořídit také v nálevových sáčcích a vychutnat si toto intenzivní a velmi povzbudivé maté třeba v kanceláři nebo na cestách.
A když už jsme zmínili hubnutí, nesmíme zapomenout ani na oblíbenou Selectu Siluetu, obsahující svěží kombinaci maté, bolda, hořkého pomeranče a citrónového aroma. Nejen, že skvěle chutná, ale také povzbuzuje metabolismus.
Dostali jste chuť vyzkoušet pořádně nakouřenou paraguayskou yerbu od Selecty? Všechny produkty značky najdete zde