Objevují se články, že dlouhodobé popíjení maté může mít výrazný vliv na vznik rakoviny jazyka, hltanu a jícnu. Nechtěli jsme se pasovat do role soudce, ale protože se nás mnoho z vás ptá, co je na tom pravdy, do tématu a studií jsme se více ponořili.
Na úvod bychom ale rádi uvedli, že souvislost vzniku rakoviny a pití yerba maté zatím žádná studie neprokázala.
Studie, kterou skloňuje celý svět
Souvislost pití Yerba maté s rakovinou vychází ze starší studie Eduarda De Stefaniho, na které pracovali sociální pracovníci v uruguayské nemocnici v letech 1996 až 2004. Vzorek zkoumaných 13 201 lidí, kteří pili maté, byl velmi široký, což je i kámen úrazu jejich výsledků.
Jednalo se o jedince, kteří pili alkohol, někteří kouřili ve velkém tabák, někteří byli již dlouhodobě nemocní. Vysoké procento jedinců bylo také objektivně chudých. S tím se často pojí špatná strava a výživa, nedostatečné vzdělání, nezdravé návyky a také pravděpodobnost že dotazovaní nemuseli dostatečně rozumět kladeným otázkám.
Tyto faktory výrazně výsledky zkreslily, protože pravděpodobnost výskytu rakoviny samy o sobě zvyšují.
Yerba maté a rakovina
Nechceme tu citovat proto výsledky jednoho výzkumu, ale spíše vám představit aktuální závěry vědecké obce. Souvislost s Yerbou a rakovinou zkoumají vědci již velmi dlouhou dobu. My jsme klíčové studie prošli. V kostce se dá říct, že vědci došli k těmto poznatkům.
- Yerba maté se v Jižní Americe vnímá jako posvátná magická bylina, která má povzbuzující účinky a mnoho výhodných vlastností. Několik studií prokázalo, že má i protirakovinné vlastnosti.
- Podle studií existuje souvislost mezi pitím horkého maté a užíváním tabáku a alkoholu, proto vědci nedoporučují kombinaci kouření a pití alkoholu s horkým Yerba maté.
- Dalším důvodem, který může mít vliv na možné zvýšení pravděpodobnosti vzniku rakoviny, je způsob sušení Yerba maté. (viz níže)
Sušení Yerba maté
Yerba maté se při zpracování suší kouřem nad hořícím dřevem. Tato metoda, zvaná barbacuá dodává listům kouřovou chuť i karcinogenní chemickou látku známou jako PAH (polycyklické aromatické uhlovodíky), která se může uvolňovat při louhování čaje.
Většina firem tento způsob sušení využívá dodnes, a tak jejich Yerba maté má specifickou chuť a PAH opravdu obsahuje. To zní děsivě. Má to ovšem jedno ale… PAH se vyskytuje v našem okolí zcela běžně.
Kdy ho do sebe vstřebáváte?
Když kouříte.
Když jíte grilované, uzené, ale i pečené jídlo.
Když jíte ovoce, zeleninu a obiloviny.
I když používáte mýdlo nebo šampon.
PAH obsahuje také káva všeho druhu, bílý čaj, zelený čaj, černý čaj, červený čaj, ale i soda a ovocné džusy. Takže pravděpodobně mnoho z nás takové tekutiny dávno pije.
Nic z toho neznamená, že PAH je bezpečná nebo zdravá součást našich životů. To není. Ale také to není hlavní důvod, proč by právě Yerba maté mělo úzce souviset s rakovinou.
Teplota Yerba maté
Ve srovnání s jinými nápoji, které mohou být spojeny s rakovinou, a přesto se stále konzumují denně, by riziko Yerba maté nemělo být zdaleka tak znepokojivé, zvláště když je přírodní, bez cukru a plné mikroživin.
Pokud chcete minimalizovat riziko vstřebávání PAH, některé starší studie doporučují nechat Yerba maté vychladnout, případně si ho připravit přímo na studeno (tzn. tereré), protože se říká, že pití horkého Yerba maté zvyšuje riziko rakoviny jícnu. Hypotézou tohoto tvrzení je údajné zvýšené vylučování PAH při vyšší teplotě. Ovšem i toto tvrzení vyvrací novější článek z roku 2019 Memorial Sloan Kettering Cancer Center states, který dokazuje, že teplota riziko vzniku rakoviny jícnu neovlivňuje. Problematické ovšem je dlouhodobé popíjení Yerba maté v kombinaci s alhokolem a kouřením. A tom píšeme dále…
Yerba maté ve spojení s alkoholem a kouřením tabáku
Existuje souvislost mezi pitím horkého maté a užíváním tabáku a alkoholu v kombinaci s vysokým příjmem grilovaného masa a uzených potravin, které obsahují PAH. Je možné, že silné antioxidační sloučeniny, které jsou v maté, působí tak, že zvyšují rozpustnost již přítomných karcinogenů nacházejících se v těle z alkoholu a tabáku.
Proto vědci nedoporučují kombinovat kouření a pití alkoholu s horkým Yerba maté. Dalo by se z dlouhodobého hlediska totiž mluvit o jakési kontraindikaci.
Jak předejít možným rizikům
Yerba maté má mnoho pozitivních vlastností, které jsme například popsali v našem článku. Pokud chcete omezit případné riziko z Yerba maté, máme pro vás tři rady.
1. Pijte neuzené druhy maté
Můžete předejít riziku tím, že budete pít Yerba maté, které je sušené nikoliv kouřem ale horkým vzduchem, někdy označované jako sin humo (bez kouře). Na našem e-shopu se jedná konkrétně o tyto produkty.
- Všechny produkty značky Mate Green
- Všechny produkty značky Curupira
- Nepražené produkty značky Triunfo
- Všechny produkty značky Monte Verde
- Všechny produkty značky Kraus
- Aguamate
- Guayaki San Mateo
2. Popíjejte Yerba maté, které je vlažné nebo studené
Jak jsme již psali, novější studie souvislost mezi popíjením horkého maté a vzniku rakoviny vyvrací, ale jistota je jistota. Stačí nechat maté vodu vychladnout na cca 70 °C.
3. Nekombinujte dlouhodobě Yerba maté s alkoholem a tabákem