TEST Tereré – 3 typy přípravy pro perfektní letní drink z Yerba maté

Znáte ten pocit, když potřebujete něco osvěžujícího a zároveň něco, co vás nabije energií? Tereré je varianta Yerba maté, jihoamerického nápoje, který se těší oblibě díky svým energizujícím a zdravotním výhodám.

Přestože je maté většinou spojováno s horkou vodou, existuje varianta připravená se studenou vodou nebo přírodními šťávami - tereré. Zatímco horké yerba maté se hodí do chladnějšího počasí, tereré je ideální pro parné letní dny.

Historie a kultura tereré

Tereré je považováno za národní nápoj Paraguaye. Díky historickým kořenům a stálou přítomností v každodenním životě obyvatel je to něco, co charakterizuje paraguayskou kulturu. Tereré je dokonce součástí světového dědictví UNESCO.

Historie studeného maté sahá až do dob předkolumbovské Paraguaye, kdy byl nápoj součástí rituálů původních obyvatel Guaraní. Tyto komunity popíjely yerba maté z posvátných důvodů a studený způsob přípravy se v tropickém klimatu sám nabízel.

Přijetí tereré španělskými kolonizátory bylo pomalé, ale s časem se nápoj stal oblíbeným mezi obyvateli koloniální Paraguaye. Během 19. století se tereré postupně stalo pevnou součástí paraguayské kultury a zůstalo tak dodnes.

V moderní Paraguayi je tereré stále národním nápojem a důležitým kulturním symbolem. Je to neodmyslitelná součást každodenního života, ať už se připravuje doma, v práci, nebo na veřejnosti. Tereré se sdílí mezi rodinou, přáteli nebo kolegy v rámci společenského rituálu známého jako "ronda de tereré". Tereré je velmi populární i mezi mladými lidmi a stále více se objevuje na sociálních sítích, kde uživatelé sdílejí své oblíbené recepty a tipy na přípravu. 

00888237_48951439_63FF2594DD35F_B

Tereré v Brazílii

Ačkoliv tradice tereré pochází z Paraguaye, tak začneme v Brazílii, kde je tereré také velmi populární. Brazilci rádi a často popíjejí maté nastudeno s přídavkem bylin nebo citrusových plodů pro obohacení chuti.

A pozor, v Brazílii je zvykem do tereré přidávat cukr nebo sladidlo. Tento zvyk není v Paraguayi nebo Argentině příliš obvyklý a dává brazilskému tereré sladší chuť. Brazilské směsi na tereré jsou buď čistě listové, nebo obsahují hrubě řezané listy s vyšším poměrem větších větviček.

Yacuy Terere Organic Natural - 500 g

BIO zelené maté určené na přípravu za studena. Vakuově baleno.

  • 100% organické maté  ze stíněných plantáží
  • Sušeno bez přístupu kouře
  • Jemná chuť beze stop hořkosti
  • Čistý list bez větviček a prachu
  • Nezaujme znalce, kteří hledají výraznější chutě
  • Povzbuzení
  • Prašnost
  • Hořkost
  • Kouřovost

„Skvělá volba pro nováčky a ty, kteří hledají yerbu zpracovanou bez přístupu kouře.“

Jan Fuller Majitel PijuMate.cz

Tereré v Argentině

Argentina je obecně známá svou láskou k tradičnímu horkému yerba maté, tereré je však v horkých měsících oblíbenou alternativou. Největší popularitě se těší v severních regionech země, kde je vlhké a teplé klima.

Příprava argentinského tereré je obvykle jednodušší než u paraguayských sousedů. Často se připravuje pouze s yerba maté a chladnou vodou. Není tak běžné přidávat byliny nebo ovocné šťávy. Argentinští výrobci produkují speciální směsi určené na tereré, které se vyznačují hruběji řezanými listy a minimem prachu. Přídavky ovoce či bylin u argentinského nenajdeme příliš často, výjimkou je značka CBSé, která se specializuje pouze na směsi s ovocným aroma.